Schlossplatz, Oldenburg Framed with greenery

Konzept

The open-space planning for the Schlossplatz, the location for the historic castle, the new ECE shopping centre and the Landessparkasse zu Oldenburg is based on historic examples of an open plaza from the classicist era.

The Oldenburger Schloss will maintain its existing green frame in the form of a wide section of lawn that enclosed by a 45 cm high seating edge made of light coloured concrete. In contrast to the catering zone in which the seating is reserved for customers, the bench – which today is an important meeting point and attraction – can be used by everyone.

The undercut with its row of lights accentuates the castle in a special way, especially at night.

Customer

ECE Projektmanagement GmbH & Co. KG (Hamburg), Landessparkasse zu Oldenburg (LzO) und City of Oldenburg

Project period

2005 - 2011

Size

13.950 m²

Country

Germany

Competition

1st prize competition 2005

Realization

WES & Partner

Partner

KSP Jürgen Engel Architekten GmbH, Frankfurt/Main

Photos

Jürgen Voss

Pictures of the project

Publications

Trade journal
"BAUKULTUR"

DAS BAU-ZENTRUM

DAI Verband Deutscher Architekten- und
Ingenieurvereine, 5.2005
Author: Eike Schnitker

Schlossplatz
Oldenburg

Competition report