Spreehafenviertel, Hamburg

OPEN TO NATURE

Concept

Water and expansive open spaces characterize the Spreehafen District in Hamburg-Wilhelmsburg. A newly created neighbourhood square with south-western exposure and seating steps that lead down to the water connects the established Vogelhüttendeich area with the new Spreehafen district. Ground floor shops and small cafés establish the mise-en-scène for the square, making it a central meeting point.
The residential areas suffused with greenery are kept mostly free of vehicular traffic by bundling private transport and offering a wide range of options for car sharing, e-scooters and e-bikes as well as expanded local public transport.

The vegetation is rigorously preserved as a biotope network in the form of a semi-natural, contiguous wildlife park area in the eastern part of the site. To the south, a wide strip of shoreline along the Ernst August Canal remains, along with the originally wooded peaks to the east and west.

The near-natural impression of the entire area is maintained by these measures. By interweaving public green spaces, sports facilities and playgrounds with the housing, highly amenable surroundings are created in this waterfront location. Gardens with uniform hedges in front of the buildings and rooftop gardens complement the richness of the natural landscape design in the new district.

Client

IBA Hamburg GmbH

Project period

since 2017

Size

99.930 m²

Type

Housing construction

Location

Germany

Realisation

WES LandscapeArchitecture

Partners

BIWERMAU Architekten BDA, Hamburg

Project pictures