SOUTH BUND, Shanghai (CN)

WAVE PROMENADE

Concept

The initial harbour facilities of Shanghai were located in the area of the new south bund at the Huang Pu River. Hence the south bund is an extension towards the south of the world-famous „Bund“ of what is today the Chinese bund. With the „wave promenade“, the open space concept incorporates the historically-developed linking routes between Shanghai‘s old town and the historic harbour, in the form of linear streets leading towards the river, stretching out at the end of the approaches to the roads, like bastions along the riverbank.

There, the bastions lead to the promenade, which undulates along a more than two-kilometre stretch of river, like a wave, punctuated by bastions and differently-designed green islands, as well as terraced gardens—a place of peace and contemplation. In addition to its horizontal progression, the wave also varies in its topographical design from the highest points of the bastions to the lowest points on the green islands.

The centre of the wave promenade is formed by the Dongjiadu crossroads hub with its spacious square and its amphitheatre-like stepped seating facility. In the darkness, the stairway facility has reserved lighting with LED lights in the undercut of the seating steps, in order to obstruct as few open viewing perspectives as possible and to spectacularly highlight the wave promenade by night.

Client

SHANGHAI BUND WATERFRONT DEVELOPMENT CO.LTD.

Project period

2017 - 2018

Size

56.200 m²

Type

Public spaces & squares

Location

Asia

Competition

1. PRIZE 2012

Realisation

WES LANDSCHAFTSARCHITEKTUR

Partners

GMP ARCHITEKTEN VON GERKAN MARG UND PARTNER, HAMBURG

Photos

Marcus Bredt

Project pictures