Schlossplatz, Oldenburg

Framed with greenery

Concept

The open-space planning for the Schlossplatz, the location for the historic castle, the new ECE shopping centre and the Landessparkasse zu Oldenburg is based on historic examples of an open plaza from the classicist era.

The Oldenburger Schloss will maintain its existing green frame in the form of a wide section of lawn that enclosed by a 45 cm high seating edge made of light coloured concrete. In contrast to the catering zone in which the seating is reserved for customers, the bench – which today is an important meeting point and attraction – can be used by everyone.

The undercut with its row of lights accentuates the castle in a special way, especially at night.

Client

ECE Projektmanagement GmbH & Co. KG (Hamburg), Landessparkasse zu Oldenburg (LzO) und City of Oldenburg

Project period

2005 - 2011

Size

13.950 m²

Type

Public spaces & squares

Location

Germany

Competition

1. prize „Neubau des ECE–Einkaufszentrums Schlossplatz/Berliner Platz und des Stammhauses der Landessparkasse zu Oldenburg (LzO)“, 2005

Realisation

WES & Partner

Partners

KSP Jürgen Engel Architekten GmbH, Frankfurt/Main

Photos

Jürgen Voss

Project pictures

WES-Schlossplatz_Oldenburg-05-Luftaufnahme-Foto-Juergen-Voss
WES-Schlossplatz_Oldenburg-06-Abendstimmung-Beleuchtung-Foto-Juergen-Voss
WES-Schlossplatz_Oldenburg-07-Lageplan-Visualisierung-WES

Publications

 

 

 

Trade journal
"BAUKULTUR"

DAS BAU-
ZENTRUM

DAI Verband Deutscher Architekten- und
Ingenieurvereine, 5.2005

Author: Eike Schnitker

Schlossplatz
Oldenburg

Competition report