Lakeside living, Linz (AT)

CONNECTED ICE FLOES

Concept

As a supplement to the overall urban composition, the open space design aims to encourage a high degree of identification of the residents with their neighbourhood. The backbone and lifeline is formed by a central park running in a north-south direction, which creates a superordinate connection to the adjacent sports and recreation areas. A district boulevard opens up the entire quarter and is structured by traffic-reduced meeting zones.

Topographically, the neighbourhoods stand out like individual floes of ice due to their elevated location and sloping lawn embankments, the borders of which are laid out as generous, lower seating steps. With its gently modelled topography and flowing paths, the centre of the green quarter creates a direct link to the water and the nearby Pichlinger Lake.

As an important design principle, linear hedge elements frame spaces and viewing directions, forming a buffer between private and semi-public areas. The individual quarter courtyards have a clear formal design and are supplemented by green areas, seating elements and sculptural trees. Meeting zones throughout the entire quarter serve as connecting paths for pedestrians and cyclists.

Client

GEMEINNÜTZIGE INDUSTRIE-WOHNUNGS-AG

Project period

since 2017

Size

39.000 m²

Type

Housing construction

Location

Europe

Realisation

WES LANDSCAPEARCHITECTURE

Partners

ARCHITEKTURBÜRO KNEIDINGER, LINZ (AT)

Project pictures