HafenCity-Beachquai, Hamburg

HARBOUR PANORAMA

Concept

The exposed open space at the Strandkai wharf comprises of two promenades along the edges of the riverbank. They flow into the Strandhöftplatz and the roof surfaces and rear courtyards of two residential buildings. The promenades provide an inviting place to walk along the river. The higher levels of the buildings can be accessed by several stairways and wheelchair ramps.

A group of trees is located between the buildings, forming a striking element of the square. A seating bench encloses it completely, creating a high sojourn quality. On the east side of the site, two raised areas of greenery, framed by walls with seating elements, separate the square from the neighbouring buildings.

Both building complexes on the site have green inner courtyards that are characterised by their semi-public nature. These are divided into pathways, different areas for rest and recreation, as well as areas of greenery. The green roofs are divided into zones consisting of paved roof terraces, areas for play and leisure and green areas. They provide residents with a spectacular view of the Hafencity and extensive sections of the harbour.

Client

HAFENCITY HAMBURG GMBH

Project period

since 2014

Size

24.350 m²

Type

Public spaces & squares

Location

Germany

Realisation

WES LANDSCAPEARCHITECTURE

Partners

EMBT, BARCELONA

Photos

MOKA-STUDIO (RENDERNGS)

Project pictures